Изложбе

Народни музеј Панчево

2023. „Аквизиције Народног музеја Панчево 1984 – 2023“

Икона Рођења Пресвете Богородице, чији је аутор Ана Маљевић, а чији је настанак део пројекта Народног музеја Панчева "Ревитализација родне куће Михајла Пупина", поводом јубилеја - 170 година од рођења нашег истакнутог научника. Икона је била на изложби Аквизиције Народног музеја Панчево поводом 100 година од његовог оснивања.
Пројекат је подржало Министарство културе републике Србије, а по завршетку изложбе икона ће се наћи у родној кући као део ентеријера поставке.
"Част ми је и задовољство што ће моје дело наћи место у кући човека чија је улога у нашој историји од изузетног значаја." изјавила је Ана Маљевић

Галерија “Кућа Ђура Јакшић”

2023. Портрет на икони

У организацији Културног центра Калеидоскоп, издавача магазина Калеидоскоп медиа, публици ће бити представљена 53 рада од 42 аутора из Србије и региона.

Изложба, чији ауторски концепт потписује МА Биљана Јовановић је и у претходним издањима окупила бројне иконописце, који своје различите иконописачке поетике артикулишу кроз фокус на портрет на иконама светих, а које су утемељене на суптилној фузији стилизованог портрета ранохришћанског и средњовековног црквеног сликарства и савременог, отвореног истраживачког теолошко - стваралачког концепта. На овогодишњи Конкурс је пристигло 105 радова од 73 аутора. Од 2023. године новина је проширење концепта изложбе на допојасну икону.

Галерија Алеxандар

2023. По слику и подобију

Галерија Алеxандар на Росама у Црног Гори, након изложбе руског уметника Витали Пушнитскога, који је своју уметност приказивао у Руском државном музеју и Московском музеју модерне уметности, отворила је врата за дванестодневну изложбу под називом "По слику и подобију" иконописаца Ане Маљевић и Петре Коцић.

Овом изложбом надахнут је рад на традиционалној икони, подстакнута је њена вредност и откривена мистична страна православне иконе. Један од најугоднијих догађаја у Галерији Алеxандар, окупила је мноштво староседеоца и туриста и још једном показала да је иконописање саставни део духовног живота и уметности.

Мистична страна православне иконе је у томе што она не представља само лик светитеља, већ је медиј између човека и Бога, који помаже у молитви и комуникацији са Богом. Хришћани приватају снаry чудотворних икона кроз молитву и поштовање. Икону можемо упоредити са мостом који спаја небески и земаљски свет, преко ког блажени могу да приме благослов и помоћ светитеља. Икона и молитва су нераздвојни елементи Православне вере.

Педагошки музеј

2023. У сусрет Боголикости-икона | Симбол вере

Проповед у бојама о Богородици

2022. Конак Кнегиње Љубице

Путевима предака

2021. Галерија Архива Војводине, Нови Сад

Светосавље-Православље

2020. Крипта Храма Светог Саве

Логос Постаде Тело

2019. Дом културе, Србобран

24. Традиционална изложба икона

2019. галерија Културног центра Шабац

23. Традиционална изложба икона

2018. галерија Културног центра Шабац

Путевима предака

2018. Културни центар Нови Сад

Прво бијенале савремене црквене уметности

2018. УЛУС, Павиљон Цвијета Зузорић, Београд

© 2021. Ана Маљевић | Сва права задржана